Kalusto ja pyörän pakkaus eri pituisille matkoille
Ajan suurimman osan matkoista samalla varustuksella riippumatta säästä tai matkasta. Yleensä tavaraa tulee lisää vasta jos matkalla on tarvetta majoitukselle.
Kokemuksen myötä turhan tavaran määrä on vähentynyt, ja tilalle on tullut kaikkea satunnaista sälää mitä ei olisi aikaisemmin tullut mieleenkään kantaa, kuten
Ai miten niin lampun GoPro kiinnikkeen ruuvi voi lähteä itestään irti, jonka takia lamppu ei pysy enää paikallaan?
Mihi helvettiin se pumpun mukana irti ruuvautunut venttiilin sielu taas tipahti?
Matkojen pidentyessä mun kynnys pysähtyä taukoilemaan on myös kasvanut, ja nykyään kaikki alle 250km matkat menee pääasiassa ilman ruokataukoja, jolloin kannan tarvittavan veden ja ruoan mukana. Yli 250km lenkeillä pyrin pysähtymään 100-150km välein, ja kannan sen verran vettä/ruokaa kun seuraavaan ruokataukoon asti tarvitsee.
En jaksa yleensä pysähtyä syömään lämmintä ruokaa, koska ruoan saamisessa kestää kauan ja helposti jämähtää vain iskustelemaan ja selaamaan puhelinta, jolloin tauot venyvät. Suosin siis nopeuden takia pienempiä ruokakauppoja. Kaupasta on myös huomattavasti halvempaa täydentää eväitä kuin vaikka huolto-asemalta.
Pyörä

Kaikki sulan maan ajo tapahtuu kuvassa olevalla Chebicin hiilikuiturunkoisella pyörällä. Tätä kirjottaessa pyörä on kerennyt uskollisesti palvelemaan reilun 140 000 kilometrin verran noin neljässä vuodessa.
- Shimano Ultegra Di2 osasarja
- Edessä 50-34 Ultegra rattaat ja kammet
- Takana 11-34 105 pakka
- Takana NEXTIE Wave 50mm kuitukiekko
- Edessä Hunt 50 carbon Aero kuitukiekko
- Profile Design aerotikut Shimano Dura-ace TT-vaihtajilla
- Selle Italia SLR Boost S3 Endurance -satula
- Maantierenkaina 30-32mm leveät Pirelli P Zero Race
- Gravel-renkaina 40mm leveät Challenge Getaway
Pyörä sai muutama viikko sitten kilpailijan Lauf Seiglasta, jonka piti alunperin korvata nykyinen talvipyörä Bob, mutta mun ajaminen on pikkuhiljaa siirtynyt enemmän ja enemmän soralle, joten jää nähtäväksi mihin rooliin pyörä lopulta asettuu.
Laukut
Vakiovarusteisiin kuuluu vaakaputken päälle tuleva Tailfin 1.1L Flip laukku.
Kyllästyin hajoaviin tarranauhoihin ja heiluviin satulalaukkuihin, ja oon pikkuhiljaa siirtynyt satulakiskoihin pikakiinnikkeellä tuleviin Ortlieb Saddle-Bag satulalaukkuihin.
Yön yli kestäville reissuille satulalaukuksi vaihtuu 16.5L Ortlieb Seat-Pack ja monen päivän/viikkojen pituisille reissuille tulee kaveriksi vielä aerotikkuihin kiinnitettävä Restrap Aerobar-laukku, johon on vaihdettu Ortliebin 7 litran venttiilillä oleva kuivasäkki.
Työkalut ja muu kannossa oleva sälä
Mun onnettomilla mekaanikon taidoilla ei tehdä mitään kovin monimutkaisia huoltoja tien päällä, joten en turhaa kanna työkaluja mitä en osaa käyttää. Toistaiseksi olen aina saannut pyörän sellaiseen kuntoon, että pääsen jonnekkin mistä saa apua 😅

Työkalu/säläpussi painaa vähän yli 350g ja sisältää:
- Sälä:
- Pieni läjä talouspaperia
- 50snt kolikko VR-junissa olevien pyöräkoukkujen takia
- Nippusiteitä
- Pieni pullo tippavahaa
- Kevyt Z lok combo-lukko
- Sea to Summit Ultra-Sil Nano reppu, joka toimii kauppakassina
- Renkaan huolto:
- Kumihanskat, koska tubeless
- Kumiliimaa, pari tubeless paikkaa ja plugia
- Rengasraudat
- Varaventtiili, venttiilin sielu ja muovinen sieluavain
- Pieni pullo tubeless-litkua
- TPU sisuri
- Presta - shrader adapteri, jolla saa huoltsikalla tarvittaessa nostettua kumin takaisin vanteelle
- Lezyne Pocket Drive HV pumppu, jonka ympärillä jesaria
- Työkalut:
- Lezyne V Pro 5 monitoimityökalu
- 2mm kuusiokoloavain
- Varaosat:
- Ketjun pikalukko
- Klosseihin varapultti
- Lampun GoPro-kiinnikkeeseen varapultit
Usean päivän reissuille pussiin tulee lisäksi:
- Lusikka
- Varaklossi
- Muutama Lezyne Tubeless paikka
- Ketjutyökalu
- 5g paketti asennustahnaa
- Pumppu vaihtuu painemittarilliseen Lezyne Micro floor Drive HP pumppuun
- Gerber Dime-monitoimityökalu, painaa 60g ja menee pieneen tilaan
Vaatteet
Suosin vaatetuksessa nopeasti kuivuvia vaatteita, eli pääasiassa keinokuituja. Ne tuntuvat kestävän aika hyvin kulutusta ja vaatteiden nopea kuivuminen helpottaa niiden pesua myös reissussa.
Mulla ei ole mitään sen syvällisempää syytä miten olen päätynyt käyttämään juuri sen merkkisiä vaatteita kuin käytän. Käytän samoja vaatteita kunnes niitä ei saa ompelemalla korjattua, ja ostan tilalle jotain mitä sillä hetkellä on saatavilla ja näyttää omaan silmään hyvältä. Toistaiseksi muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vaatteet olleet tarpeeksi hyviä.
Talvivaatetuksesta löytyy enemmän juttua jo Pitkänmatkanpyöräily talvella postauksesta, joten keskityn lähinnä muiden vuodenaikojen vaatetukseen.
Vihaan aurinkorasvan kanssa puljausta, jonka takia ajan myös kesähelteillä ohuilla lisähihoilla, lahkeilla ja pitkillä hanskoilla, jolloin ainoastaan pään alueelle joutuu laittamaan aurinkorasvaa.

Päivälämpötilojen ollessa yli 15°C päälle menee:
- Perus halpa tekninen aluspaita
- Castelli Classifica Jersey - lyhythihainen ajopaita
- Castelli UPF 50+ lisähihat ja lahkeet
- Löffler Winner III tai Sportful Total Comfort -bibsit
- Ohuet, mahollisimman nopeasti kuivuvat sukat
- Jotkut mahollisimman ohuet hanskat, tällä hetkellä therm-ic Active Light Tech-hanskat
Normaalisti ainoa ylimääräinen mukana oleva vaate on kuvassa päällä oleva Löffler WPN Pocket -sadetakki. En ole kovin palelevaa tai hikoilevaa sorttia, joten näillä ajaa helposti 10-35°C lämpötilassa, ja tarvittaessa pärjää 5°C asti.
Päivälämpötilojen laskiessa 10°C paikkeille päälle vaihtuu pitkähihainen Castelli Perfetto RoS ajopaita, paksummat Assos Winter lahkeet ja laukkuun tulee:
- Hupullinen Montane Micro Allez-paita
- Sportful Infinium Bootie -kenkien kurasuojat
- Sportful Infinium Light -hanskat
Jossain vaiheessa kylmemmällä sadetakki vaihtuu Sportful Aqua Pro -sadetakkiin.
Elektroniikka
- Etuvalona Lupine SL Nano AF
- Takavalona Fenix BC05R V2.0
- Varavirtalähteenä Nitecore NB10000
- Fillaritietsikkana Garmin 540 solar ja varalla Wahoo Elemnt Roam v2
- Seinälaturina Nokia 65W kaksipaikkainen USB-C laturi
Lupine jää yleensä kotiin siinä vaiheessa kun pihalla alkaa olemaan sen verran valoisaa, että joutuu ajamaan maksimissaan muutaman tunnin pimeässä. Tilalle tulee Lumonite Compass R, joka kulkee pidemmillä reissuilla vara-/leirivalona.
Mun käytöllä puhelimessa kestää akku helposti yli 24 tuntia, joten en jaksa kantaa varavirtalähdettä tai laturia ennen kuin matka alkaa olemaan sen pituinen, että saattaa joutua lataamaan fillaritietsikkaa. Yleensä jostain 400km / 15h eteenpäin.
Majoitus
Yön yli kestävillä reissuilla mukaan tulee:
- Therm-a-rest NeoAir X-Lite makuualusta
- Therm-a-Rest Vesper 7C peitto, kylmemmällä tilalle vaihtuu lämpimämpi versio samasta peitosta, eli Vesper -6C
- Locusgear Khufu Silnylon ulko- ja sisäteltta, tai OR Helium-bivypussi
Painoeroa majoitusten välillä on alle 300g ja molemmat mahtuu samaan laukkuun, joten pakkaustilavuudella ei ole merkitystä. Bivyn kanssa märkänä vesisateessa puljaus on helvettiä. Pyramiditelttaa on taas vaikeampi pystyttää kovalle maalle, kuten katetulle bussipysäkille tai koulun pihalle katokseen.
Valinta kiteytyy siis siihen onko tarve lähinnä hätämajoitukselle, vai onko siellä oikeasti tarkoitus nukkua joka yö. Yleensä ei ole, joten 90% kerroista mukaan lähtee bivy tai pelkkä hyttysverkko.
Monen päivän reissut

Pari päivää pidemmillä reissuilla tavaran tarve ei enää juuri kasva, ja itsellä isoin ero tulee normaaleiden vaatteiden/kenkien tarpeesta, eli siitä minkä verran on tarkoitus viettää aikaa ns. ihmisten ilmoilla.
Koko varustus, pyörä mukaan lukien painaa yleensä tyhjillä vesipulloilla n. 13-16kg luokkaa, ja varustelista näyttää suunnilleen tältä https://lighterpack.com/r/zxtzpx:

Kannan yleensä varalta päälikumia mikäli reitti kulkee vähänkään syrjäisemmällä seudulla, missä pyöräliikettä ei välttämättä ole päivämatkan päässä.
Pyrin kantamaan mukana parin viikon tarpeet kuluvia asioita, kuten ketjuöljyä ja perse-/aurinkorasvaa, joita täydennän tarvittaessa matkalla.
Jos reissulla on tarkoitus nukkua pääasiassa ulkona, niin vaihdan dynamokiekon ja valot, jolloin pärjään kahdella 10Ah virtalähteellä lataamatta reilun viikon.